B&A Services

Nieuwsbrief, nummer 7, december 2009
 

Hackers weer verdacht bij stroomuitval Brazilië

De enorme stroomstoringen die in november dit jaar miljoenen Brazilianen trof, is mogelijk het werk van hackers, zo denken Amerikaanse beveiligingsexperts. De Braziliaanse regering liet weten dat een storm voor de stroomuitval verantwoordelijk was, maar het Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek is het niet met deze theorie eens. De storm zou namelijk veel te ver weg zijn geweest om de problemen bij de Itaipu-waterkrachtcentrale te veroorzaken. Het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes kwam met een uitzending over twee eerdere stroomstoringen die het werk van hackers waren. Dit zorgde voor een verhitte discussie. Toch willen sommige experts niet uitsluiten dat aanvallers er iets mee te maken hebben.

"De overheid heeft ontkend dat deze storingen door een cyberaanval veroorzaakt zijn, omdat ze het niet wisten of niet willen dat anderen weten dat hun elektriciteitsnetwerk voor dit soort aanvallen kwetsbaar is", zegt John Bumgarner, hoofd onderzoek voor beveiligingstechnologie bij de U.S. Cyber Consequences Unit (US-CCU). "Meeste elektriciteitsnetwerken zijn zo verbonden met het internet, dat een aanvaller met de juiste kennis eenvoudig deze netwerken van overal kan penetreren. Heeft een aanvaller eenmaal de simplistische beveiligingsmaatregelen gekraakt die dit soort belangrijke netwerken vaak beveiligen, dan kan hij via een aantal eenvoudige commando's miljoenen kostende onderdelen fysiek vernietigen, zoals een generator." Bumgarner waarschuwt dat dit kan betekenen dat gebieden weken en misschien maanden in het donker komen te zitten, aangezien belangrijke onderdelen vaak niet snel zijn te vervangen.

Keihard bewijs
De collega van Bumgarner, Michael Mylrea, merkt op dat het in het geval van een cyberaanval het lastig is om keihard bewijs te vinden. "Om die reden is het zeer aannemelijk dat de toezichthouders niet proberen te verdoezelen dat de stroomuitval in Brazilië veroorzaakt werden door cyberaanvallen. Misschien wisten ze het gewoon niet." De Braziliaanse overheid heeft een onderzoek ingesteld.

Ongeacht de uitkomst, vormt cybercrime een dreiging voor de belangrijke infrastructuur van alle landen gaat Mylrea in zijn eigen artikel verder. Daarnaast bevinden zich volgens hem in Brazilië de meeste cybercriminelen. De US-CCU zegt een onafhankelijk, non-profit onderzoeksinstituut te zijn dat onderzoek naar cyberaanvallen doet en dit aan overheidsinstanties en alle aanbieders van kritieke infrastructuur aanbiedt.

Bron: Security.nl

 
 


Vleugelboot 30, 3991 CL Houten
t. 030 - 65 79 486, f. 030 - 65 79 481
info@baservices.nl / www.baservices.nl


DISCLAIMER
Deze informatie ontvangt u omdat u een relatie van ons bent. Het is onze bedoeling u zo goed mogelijk te informeren. Indien u dat niet wenst
klik hier

Sluit venster