B&A Services

Nieuwsbrief, nummer 4, december 2008
 

Internet vreet energie

Veertig miljard maal per maand wordt er bij Google aangeklopt. Even googelen kost net zoveel energie als een uur een spaarlamp laten branden.
Als deze groei tot 2030 aanhoudt, dan zou het energiegebruik van alleen internet al net zo groot zijn als het mondiale energieverbruik van nu, volgens sitemanager Kees Loer van datacentrum TCN Eemshaven.

"In de zomer, als de energieprijs hoog is, dan zet ik deze aan en verkoop ik elektriciteit aan de energiemaatschappij", vertelt Loer, doelend op een aantal UPS-systemen op het terrein van TCN Eemshaven. Samen kunnen deze 36 MW leveren, genoeg voor een stad als Heerenveen.

Enorme vraag
TCN is niet toevallig in het noorden van Groningen neergestreken; de stroomvoorziening is goedkoop en uiterst betrouwbaar. Hoewel het datacentrum net een half jaar in bedrijf is, heeft projectontwikkelaar TCN al plannen voor nieuwe centra. "De vraag naar datacentra met veel elektrisch vermogen is enorm", aldus Loer. Zowel banken, universiteiten, ziekenhuizen als webhostingbedrijven hebben hun computers bij TCN Eemshaven gestald.
Om die 40 miljard zoekopdrachten per maand te verwerken, heeft Google een miljoen computers opgesteld. Op basis van die cijfers en een gemiddeld verbruik van 400 W per computer, is te berekenen dat één zoekopdracht evenveel energie verbruikt als een spaarlamp in een uur.
Maar ook het vervoer van de informatie via internet kost energie en die is in deze schatting niet meegenomen.

CO2-uitstoot
Het energiegebruik van het hele internet is redelijk te schatten. Alle datacentra en infrastructuur namen in 2006 gezamenlijk 2% van het totale energiegebruik van Duitsland voor hun rekening. Mobiele telefonie was verantwoordelijk voor 1%. Alle Duitse pc's, beeldschermen en laptops droegen nog eens 7% bij. Hieruit kan worden opgemaakt dat de ICT-sector circa 10% van het energiegebruik in Duitsland voor haar rekening neemt. Een Duitse onderzoeker berekende ook dat de wereldwijde ICT-sector ongeveer net zoveel CO2 uitstoot als al het vliegverkeer.
Het energieverbruik van 2% lijkt niet onoverkomelijk, ware het niet dat dit snel groeit, met 16 tot 20% per jaar. Verwacht wordt dat deze groei zeker tot 2020 doorgaat. Als de groei tot 2030 aanhoudt, dan zou het energiegebruik van alleen internet net zo groot zijn als al het mondiale energieverbruik van nu.

Glasvezel zuiniger dan koper
Het kost meer energie om een MP3'tje te downloaden via een koperkabel dan via een glasvezelkabel. Koperkabels werden in de begindagen van internet veel gebruikt, omdat ze er al lagen voor het telefoonverkeer. Een elektrisch signaal dooft langzaam uit, moet daarom geregeld worden versterkt, en dat kost energie. Met glasvezelkabels is geen versterking nodig en internet via glasvezel is daarom energiezuiniger dan via koperdraad. Bovendien is het sneller. In Nederland heeft 0,5% van de huishoudens internet via glasvezel, in Japan is dat bijna 8%.

Fors energiegebruik
Volgens onderzoeksbureau Tebodin is ICT-apparatuur verantwoordelijk voor 25% van het energiegebruik van Nederlandse huishoudens. MP3-spelers, harddiskrecorders, ontvangers van mobiele televisie en gameconsoles zijn daarbij meegerekend. In 2020 zal het verbruik van elektronische apparatuur in Nederlandse huishoudens twee keer zo hoog zijn.

Bron: Intermediair

 
 
 


Vleugelboot 30, 3991 CL Houten
t. 030 - 65 79 486, f. 030 - 65 79 481
info@baservices.nl / www.baservices.nl


DISCLAIMER
Deze informatie ontvangt u omdat u een relatie van ons bent. Het is onze bedoeling u zo goed mogelijk te informeren. Indien u dat niet wenst
klik hier

Sluit venster