Nieuwsbrief nummer 9 - december 2010
 
 

EUROCONTROL kan weer jaren vooruit met nieuwe noodstroominstallatie
EUROCONTROL is een Europese organisatie met als voornaamste doel het ontwikkelen van een pan-Europees luchtverkeersleidingssysteem. De organisatie heeft momenteel 38 lidstaten. Het hoofdkwartier van EUROCONTROL is gelegen in Haren, net naast Brussel en Zaventem. Eén van de bekendste afdelingen is het Maastricht Upper Area Control Center (MUAC) in Beek, gelegen naast Maastricht-Aachen Airport, van waaruit het luchtverkeer boven de 24.500 meter in de Benelux en een groot gedeelte van Duitsland wordt begeleid.
Dit luchtruim beslaat een gebied van zo'n 260.000 km².

MUAC exploiteert hiermee het tweede grootste luchtverkeersleidingcentrum in Europa en vormt het een essentieel element van het Europese netwerk. Elke 7e vlucht in Europa passeert dit luchtruim. Men controleert meer dan 1,4 miljoen vluchten per jaar met pieken tot 5.000 vluchten per dag. Zelfs met 275 luchtverkeersleiders in dienst is dat veel vliegverkeer!

Voor de bedrijfsvoering is MUAC afhankelijk van een ongestoorde en betrouwbare energievoorziening. Er zijn uitgebreide noodstroominstallaties aangebracht en B&A Services is al sinds 2002 verantwoordelijk voor het onderhoud van deze installaties. Ook voor het vervangen en aanpassen van besturingspanelen is meerdere keren gebruik gemaakt van de diensten van B&A Services.

Door groei is de behoefte aan noodstroom capaciteit toegenomen en vervanging van vijf NSA’s bleek noodzakelijk. Eurocontrol Maastricht heeft hiervoor een bestek opgesteld, waarop diverse marktpartijen hebben aangeboden. Uitgangspunt in het bestek was dat B&A Services als onderaannemer moest worden ingezet voor het in- en uit bedrijfnemen van de aggregaten, het aansluiten en testen van een tijdelijke noodstroominstallatie en het doorvoeren van diverse wijzigingen in de algemene en specifieke besturingen.

Projectmanager R. Vroemen: “B&A Services is volledig bekend met onze installaties en procedures. In de tijd dat zij het onderhoud aan de noodstroominstallaties verzorgt, is zij een zeer betrouwbare partner gebleken en beschikt zij over de benodigde specifieke kennis om onder alle omstandigheden (Before & After) de levering van elektrische energie veilig te stellen. Voor ons was het dus een logische stap om B&A Services voor te schrijven in ons bestek.”
Het project is uitgevoerd door hoofdaannemer Imtech en de uitvoering van het project is geheel volgens planning verlopen.

Vroemen gaat verder: “Wij beschikken weer over een noodstroominstallatie van bijna 7000kVA die geheel voldoet aan onze wensen en waarmee wij weer jaren vooruit kunnen. Het onderhoud van de totale noodstroominstallatie, waaronder de vijf nieuwe aggregaten, besturingspanelen en brandstofvoorzieningen zal weer worden uitgevoerd door de specialisten van B&A Services.”

Terug naar de nieuwsbrief